پایان نامه ایجاد حفاظ در برابر مواد رادیو اکتیو
9000 تومان

پایان نامه ایجاد حفاظ در برابر مواد رادیو اکتیو

فهرست مطالب این مقاله

تعداد صفحات: ۹۸ | قابل ویرایش

فهرست مطالب ایجاد حفاظ در برابر رادیو اکتیو

عنوان                                           صفحه

مقدمه…………………………………. ۱

فصل اول: فلسفه حفاظت در برابر اشعه

اثرات پرتوهای یونساز……………………. ۴

اثرات قطعی…………………………….. ۵

اثرات احتمالی………………………….. ۵

اصل ALARA……………………………… 6

اثرات بیولوژیک پرتوها…………………… ۶

عبور پرتوها از میان بافت بدن انسان……….. ۷

فصل دوم: منشأ پرتوهای یونساز

انرژی تابشی……………………………. ۱۱

فصل سوم: پرتوزایی

انواع واپاشی…………………………… ۱۵

واپاشی آلفا……………………………. ۱۵

واپاشی ……………………………… ۱۵

واپاشی ……………………………… ۱۵

پرتوهای گاما…………………………… ۱۶

گسیل ذره آلفا………………………….. ۱۶

گسیل بتا………………………………. ۱۷

تولید نوترون…………………………… ۱۷

فصل چهارم: دز سنجی تابش

دز جذب شده…………………………….. ۲۰

فصل پنجم: توصیه هایی در مورد انتخاب مواد برای حفاظ

مواد مورد استفاده در حفاظ سازی…………… ۲۴

ماده حفاظ……………………………… ۲۶

حفاظ………………………………….. ۲۷

فصل ششم: حفاظت در برابر تابش خارجی (اصول پایه)

فنون حفاظت در برابر تابش خارجی…………… ۲۹

زمان………………………………….. ۳۰

فاصله…………………………………. ۳۰

فصل هفتم: حفاظ گذاری

  • حفاظ گذاری در برابر پرتوهای گاما……….. ۳۴

روشهای محاسبه ضخامت موانع اولیه………….. ۳۹

روش استفاده از HVL……………………… 40

روش استفاده از منحنیهای آماده……………. ۴۳

تعیین ضخامت موانع حفاظتی در دستگاههای استفاده کننده از مواد رادیواکتیو…………………………….. ۴۷

  • حفاظ گذاری در برابر پرتوهای X………….. 53

حفاظ گذاری مولدهای پزشکی………………… ۵۳

حفاظ گذاری مولدهای غیرپزشکی……………… ۵۴

حفاظ گذاری ساختمانی…………………….. ۵۴

فاکتور بار کار دستگاه…………………… ۵۷

فاکتور اشغال T…………………………. 57

فاکتور استفاده U……………………….. 58

تعیین ضخامت حفاظ در برابر پرتوهای اولیه…… ۵۹

رابطه هم ارزی سرب و بتون………………… ۶۰

طراحی حفاظ فرعی………………………… ۶۳

الف- محاسبه حفاظ پرتوهای پراکنده…………. ۶۶

ب- محاسبه حفاظ پرتوهای نشتی……………… ۶۶

ب-۱- لامپهای پرتو X تشخیصی……………….. ۶۷

ب-۲- لامپهای پرتو X درمانی……………….. ۶۸

  • حفاظ ذرات بتا………………………… ۶۹

برد ذرات بتا…………………………… ۷۰

ماده حفاظ ذرات بتا……………………… ۷۱

ضخامت حفاظ ذرات بتا…………………….. ۷۲

حفاظ اشعه قرمزی………………………… ۷۳

  • حفاظ ذرات آلفا……………………….. ۷۴

ویژگیهای ذره آلفا و برخورد آن با ماده…….. ۷۴

رابطه برد- انرژی……………………….. ۷۵

  • حفاظ گذاری در برابر پرتوهای نوترون……… ۷۷

برخورد نوترونها با ماده…………………. ۷۷

محاسبه حفاظ پرتوهای نوترون………………. ۷۸

برخورد نوترونها با ماده حفاظ…………….. ۷۹

محاسبه ضخامت حفاظ………………………. ۸۲

حفاظ در برابر تابش داخلی………………… ۸۶

خطر تابش داخلی…………………………. ۸۶

اصل کنترل……………………………… ۸۷

منابع…………………………………. ۸۹

مقدمه ایجاد حفاظ در برابر مواد رادیو اکتیو

یکی از بزرگترین دستاوردهای بشر در قرن بیستم کشف رادیواکتیویته و فعل و انفعالات هسته ای و خواص مختلف پرتوهاست که تاثیری ژرف در پیشرفت بشر داشته است. همزمان با این کشفها، موضوع اثرات پرتوها بر طبیعت، به ویژه موجودات زنده، مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته و تأثیر آن بر روی نسل بشر موشکافانه بررسی شده است.

توسعه استفاده از انرژی هسته ای و نیز گسترش روزافزون بکارگیری پرتوهای هسته‌ای در صنایع- پزشکی- کشاورزی و دیگر زمینه ها، آگاهی هرچه بیشتر قشرهای جامعه را در مورد مبانی علمی این فنون، امکانات بهره گیری و خطرات بالقوه آنها ضروری می‌سازد.

علم فیزیک بهداشت در واقع حاصل تمامی این تحقیقات می‎باشد که بیانگر شناختی است از ماهیت پرتوهای یونیزاسیون، اثرات آنها بر انسان و طبیعت و روشهای صحیح استفاده از پرتوها و مواد رادیواکتیو و راههای چگونگی حفاظت فرد و محیط زیست در برابر این اثرات.

دنیایی که در آن زندگی می کنیم به طور طبیعی به مواد رادیواکتیو آلوده است. پولونیوم و رادیوم رادیواکتیو در استخوانهای ما موجودند. ماهیچه های ما حاوی کربن و پتاسیوم رادیواکتیو هستند و گازهای بی اثر و تریتیوم رادیواکتیو در ریه های ما وجود دارند. ما تحت بمباران تابشهای کیهانی از فضا و پرتوهایی قرار داریم که در زمین از مواد طبیعی و مصنوعی که هر روزه می خوریم و می نوشیم گسیل می‎شود.

قبل از اختراع لامپ اشعه ایکس در سال ۱۸۹۵، تنها تابش موجود تابش طبیعی بود، در سال ۱۸۹۶ رادیواکتیویته طبیعی کشف شد و تا سال ۱۹۳۴ که اولین مواد رادیواکتیو مصنوعی تولید شدند، برای مقاصد پزشکی و پژوهشی به کار می رفت. از آن زمان به بعد بسیاری از اینگونه مواد، به نفع جامعه در زمینه های علوم، تحقیقات، صنایع، حفاظت از محیط زیست، پزشکی و برخی زمینه های دانشگاهی و بازرگانی مورد بهره برداری قرار گرفته اند.

علیرغم مزایای تابش، بسیاری از مردم از آن و اثراتش بیمناک و به ویژه نگران بروز حوادث هسته ای در کشورشان یا کشورهای همجواری هستند که ممکن است بر سلامتی و زندگی روزمره آنان تأثیر بگذارد. انعکاس منفی روانی و اجتماعی حادثه سال ۱۹۸۶ در نیروگاه هسته ای چرنوبیل هنوز هم ادامه دارد.

پایان نامه ایجاد حفاظ در برابر مواد رادیو اکتیو

فلسفه حفاظت در برابر اشعه

حفاظت انسان و محیط زیست در برابر اثرات زیانبار مواد و دستگاههای پرتوزا از طریق وضع قوانین و مقررات مربوطه و همچنین کنترل و نظارت بر رعایت آنها، علم فیزیک بهداشت نامیده می‎شود و حفاظت در برابر اشعه در واقع حرفه ای است که حفاظت انسان، محیط زیست و نسلهای آینده را در برابر اثرات بیولوژیکی پرتوها بر اساس اصول علمی تدوین شده در دانش فیزیک بهداشت بر عهده دارد.

با وجود اینکه کاربرد پرتوهای یونساز در امور مختلف بسیار مفید و بعضاً منحصر به فرد می‎باشد لیکن عدم رعایت نکات ایمنی می‎تواند خطرات جدی برای کارکنان، مردم، محیط زیست و حتی نسلهای آینده به همراه داشته باشد. خطرات بالقوه اینگونه پرتوها به فوریت و پس از شناخت مواد پرتوزا در بیش از یکصد سال پیش کشف گردیده است. با پیشرفت در زمینه شناسایی خطرات و توانایی در اندازه گیری پرتوهای یونساز، رهنمودهای مربوطه در خصوص اقدامات حفاظتی رو به گسترش و توسعه نهاد.

به طور کلی هدف حفاظت در برابر اشعه، استفاده از مزایای کاربرد پرتوها در زمینه های گوناگون و کاهش هرچه بیشتر خطرات ناشی از اثرات آن توسط کارکنان، مردم، محیط زیست و نسلهای آینده می‎باشد.

عبور پرتوها از میان بافت بدن انسان

پرتوها حین عبور از هر ماده ای از جمله بافت بدن انسان، با اتمها و مولکولهای تشکیل دهنده آن ماده برخورد کرده و برهم کنش می‌کنند. هر پرتو در یک برهم کنش منفرد با یک اتم یا مولکول، معمولاً تنها بخش کوچکی از انرژی خود را از دست می‎دهد. در هر حال، آن اتم یا مولکول تغییر یافته و به یک یون مبدل می‎شود.

تابش رشته ای از اتمها و مولکولهای یونیزه شده را بر جای می گذارد که رفتار آنها پس از این برهمکنش تغییر می‌یابد. چگالی یونها در آن رشته نشانگر مقدار انرژی نهشته شده در واحد طول مسیر یعنی انتقال انرژی خطی (LET= Liner Energy Transfer) است. تابش را می‎توان به صورت LET بالا یا پایین توصیف کرد.

ذرات آلفا دارای LET بالایی هستند. یک ذره آلفا پس از برخوردهای متوالی تمام انرژی خود را از دست داده، متوقف شده و رشته ای کوتاه و پرتراکم از یونها را به وجود می‎آورد. این پدیده در طول چند سانتی متر در هوا یا حدود ۵۰ میکرون (میلیونیوم متر=) در بافت نرم بدن انسان رخ می‎دهد.

ذرات بتا بسته به انرژی اولیه خود، می‎توانند چندین متر در هوا و در حدود یک سانتی متر در بافت نفوذ کنند. سرعت ذرات بتا با از دست دادن انرژی کم شده و سرانجام این ذرات به وسیله ماده جذب می‎شوند. پرتوهای گاما و ایکس حین عبور از ماده، حداقل برهمکنش را با ماده داشته و بخشی از انرژی خود یا تمامی آن را در اتم یا مولکولی که با آن برهمکنش می‌کنند از دست می‌دهند.

برد آنها چندین متر در هوا و چندین سانتی متر در بافت است فوتونها می‎توانند در حالت نهایی از بدن انسان عبور کنند. البته این امر باعث تضعیف آنها می شود، یعنی با انرژی پایین تر و تعداد کمتری به حرکت خود ادامه می دهند.

نوترون ها به روش های پیچیده ای با اتمها و مولکولها برهمکنش می‌کنند. برخوردهای بین نوترون و کوچکترین اتم یعنی هیدروژن، منجر به بالاترین حد انتقال انرژی از نوترون به ماده جذب کننده می‎شود. نوترونها دارای برد چندین متر در هوا و چندین سانتی متر در بافت هستند. نوترونها نیز پس از کند شدن، سرانجام توسط بدن انسان جذب شده یا از آن عبور می‌کنند.

منشأ پرتوهای یونساز

منشأ پرتوهای طبیعی یونساز در فضا، پرتوهای کیهانی و در زمین، رادیونوکلئیدهایی می باشند که به طور عادی در خاک، هوا، آب، غذا و بدن دستخوش واپاشی می گردند. مواد پرتوزا و پرتوهای نفوذ کننده، در محیط زیست پراکنده می‎شوند. پرتوهای گاما، ذرات آلفا و بتا، نوترونها و میونها از انواع اصلی پرتو به شمار می روند.

پرتوگیری انسان از طریق پرتودهی منابع پرتوزای خارج از بدن (پرتوگیری خارجی) صورت می‎گیرد. پرتوهای طبیعی یونساز بیشترین سهم را در مجموع دز موثری که توسط جمعیت جهان دریافت می‎شود دارا هستند، از اینرو برآورد دز ناشی از این پرتوها در افراد، حائز اهمیت است.

پرتوگیری از پرتوهای طبیعی زمینه در بعضی موارد کاملاً ثابت و عملاً مستقل از زمان، مکان و فعالیت های بشری است. مانند دز دریافتی ناشی از بلع K۴۰ (رادیوایزوتوپ با نیمه عمر بلند از عنصری که به طور هوموستاتیک کنترل شده است) و نیز دز ناشی از بلع و استنشاق رادیونوکلئیدهای با منشأ کیهانی که نسبتاً به طور همگن در سطح کره زمین توزیع شده اند.

سایر مواد پرتوگیری شدیداً وابسته به فعالیتهای بشر هستند و به همین دلیل بسیار متغیرند. به عنوان مثال در یک محیط بسته، پرتوگیری ناشی از استنشاق گاز رادن و محصولات واپاشی آن با نیمه عمرهای کوتاه کاملاً به وضعیت زمین شناسی ناحیه، طرح ساختمان و همچنین نوع مصالح ساختمانی و سیستمهای تهویه بستگی دارد.

به علاوه، غلظت محصولات واپاشی رادن با نیمه عمر کوتاه در یک محیط بسته اصولاً بیشتر از محیطهای باز است. بنابراین پرتوگیری از رادن برای افرادی که بالاتر از سطح زمین و در طبقات آپارتمانی سکونت دارند و یا کسانی که بیشتر در محیطهای باز و هوای آزاد به سر می برند، به مراتب کمتر از افرادی است که بیشتر وقت خود را در محیطهای بسته سپری می‌کنند و یا اینکه در خانه های تک واحدی سکونت دارند.

منابع:

  1. PRINCIPLES OF RADIATION SHIELDING
  2. Arthur B. Chilton , J.Kenneth Shultis , Richard E. Faw
  3. Radiation shielding for Diagnostic X- rays
  4. آشنایی با فیزیک بهداشت از دیدگاه پرتوشناسی ، هرمان سمبر
  5. فیزیک بهداشت ، زهرا خراسانی، داودرضا اسماعیلی
  6. رادیوبیولوژی و حفاظت ، دکتر محمدباقر توکلی
  7. دروس عمومی حفاظت در برابر اشعه ، مهران کاتوزی، مهدی غیاثی نژاد
  8. تابش، بهداشت و جامعه Radiation , Health and Society ، از انتشارات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) ، مترجم: مهدی هدایتی.
به این پست رای بدهید
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
خرید فایل
خرید فایل
وب‌سایت خرید فایل از سال 1395 شروع به فعالیت و ارائه خدمات به دانشجویان گرامی کرده است. البته فایل‌هایی که در این وب‌سایت به فروش می‌رسد، صرفاً به عنوان منبعی برای استفاده دانشجویان در تحقیق خود است و هرگونه سوءاستفاده از آنها، به عهده خود فرد می‌باشد.