تعداد صفحات: ۷۹ | قابل ویرایش
فهرست
تأثیرات فشار خشکسالی بر تولید سویا …………
رابرت سی. هال: متخصص افزایش محصول ………….
ادوارد کا. تویدول ریال متخصص افزایش محصولات علفی ..
آبیاری گیاه سویا …………………………
تنوع سویا و انواع محل رشد ساقه …………….
ارتباط گیاه – آب………………………….
تحقیق در مورد مدیریت آب مخصوص آبیاری سویا …..
خاکهایی با بافت سخت و پوسته مانند ………….
پیشنهاداتی در مورد مدیریت آب مخصوص آبیاری …..
خاکهای عمیق با بفت متوسط و نرم …………….
مراجع ………………………………..
۲) تاریخچه تولید سویا …………………….
سویا در تحقیقات فیزیولوژی………………….
۴ ) ساختمان دانه و ترکیب آن ……………….
ساختمان …………………………………
ترکیب……………………………………
۵-اهلی شدن و گونه های سویا ……………….
۶ ) ژنتیک سویا……………………………
۷ ) فن آوری زیستی ………………………
۸ ) انواع بو ته های سویا ………………….
۹ ) گلدهی و گرده افشانی ………………….
۱۰ ) روشهای تلاقی …………………………
۱۱ ) تاثیر طول روز و دما بر روی گلدهی ………
۱۴-هیپریداسیون به عنوان یک روش اصلاحی………..
۱۵ ) تلاقی برگشتی………………………….
۱۶ ) هدفهای اصلاح سویا ……………………
۱-۱۶ ) ازدیاد عملکرد ……………………..
۲-۱۶ ) رسیدن بموقع گیاه…………………..
۳-۱۶ ) مقاومت به خوابیدگی وریزش…………….
۴-۱۶ ) مقاومت به بیماریها و نماتد ………….
بعضی از بیماریهای سویا از این قرارند………..
۵-۱۶ ) کیفیت و ترکیت دانه ………………..
۶-۱۶ ) اصلاح واریته های خوراکی وعلوفه ای …..
۷-۱۶ ) اصلاح برای تنش های محیطی……………..
۱۷ ) فرآورده های جانبی …………………..
۱۸- مصارف و اقتصاد فر آورده های سویا………..
۱۹ ) مرکز تحقیقات و توسعه سبزیجات آسیا ……..
۲۰-نتیجه گیری…………………………….
گندم…………………………………….
آفتابگردان :…………………………….
برداشت :…………………………………
کود مورد نیاز را در سه مرحله استفاده میکند….
مرحله داشت………………………………
حبوبات ………………………………….
۲۱) منابع………………………………..
مقدمه
در انتهای ماه جولای ، آب و هوای گرم و خشک ، تکامل محصول سویا ، حدود ۸ روز فراتر از حد طبیعی خود ، سرعت بخشید . در حدود ۸۵ درصد محصول جوانه زد و ۲۵ درصد آن ، شروع به تشکیل پوسته خارجی خود کردند . این مقاله ، بر روی موارد زیر بحث می کند : ۱ ) چگونه فشار خشکسالی ، بر پتانسیل محصولات سویا تأثیر می گذارد ۲) چگونه پتانسیل محصولات سویا ، قبل از برداشت ارزیابی می شوند و ۳ ) مصارف متوالی در فصل خشکسالی ، بر سویا ایجاد فشار می کند.
سویاها ، محصولی انعطاف پذیر تر از ذرت هستند که با دوره های مربوط به فشار رطوبت موجود، سازگاری می یابند . همان طور که محل ذرت ، از طریق ایجاد خوشه تا شکوفیایی و افتادن آن کامل می شود حالت رطوبت موجود ، مهم و جدی می شود . برعکس ، محصولات سویا ، به فشار رطوبت ، در طی یک دوره خیلی طولانی و حدودی از مراحل رشد ، عکس العمل نشان می دهند .
تنوعات سویا ، با منطقه جنوبی داکوتا سازگار هستند و از نوع مشخصی می باشند ، در حالیکه تعدادی از مراحل رشد را در همین زمان ، آشکار می سازند . هنگامیکه یک گیاه ، مراحل گل دهی یا تکثیر را آغاز می کند ( R۱ به R۸ ) هنوز ، در حال رشد است . ( مرحله گیاهی ) و می تواند بر گها را ساقه های بیشتری را تولید کند ، این حدود وسیع در مراحل رشد ، به سویاها ، اجازه جبران کمبود خود ، در فصل خشکسالی را می دهد ، هنگامی که رشد ، و در دیگر مراحل رشد ، کاهش یافته است.
آبیاری گیاه سویا
مدیریت صحیح ومناسب آبیاری ، برای مطلوب ساختن محصولات ومنابع آب مخصوص آبیاری ، مهم و اساسی است . تولید سویای آبیاری شده در ناحیه نبراسکا ، ناحیه ای باشوعات خاک و آب و هوا واد انرژی ها ی مدیریتی آبیاری متفاوت را در بر می گیرد و این آزمایشات مربوطه ناحیه بنراسکاو در مورد پیشنهادات مربوط به آب مخصوب آبیاری هستند که خاک بنداسکا ، آب و هوا و تنوع پذیری رسوب مواد را مناسب و سازگار می دارند .
وسعت زمین ، تحت کشت سویا در نبراسکا ، از ۴۳۰۰۰ جریب با تولید مصحول آبیاری شده در سال ۱۹۷۲ ، به ۵۵/۲ میلیون جریب در سال ۲۰۰۳ افزایش یافته است . در حدود ۴۵ درصد از تمام وسعت زمین تحت کشت سویا در بنراسکا ، آبیاری می شود . توجه به سویا ، به دلیل مصارف اقتصادی مطلوب ، تنوعاتی با پتانسیل بهتر مصحول ، ارزش سویا ، در گردش با محصولات دیگری ، مثل ذرت و تغییراتی در قوانین زمین کشاورزی ایالات متحده آمریکا است.
رشد و پیشرفت گیاه سویا
پیشرفت گیاه سویا می تواند ، در دو مرحله از هم جدا شوند – مرحله رشد گیاهی و مرحله تولید و تکثیر . مرحله گیاهی ، با رشد و نمو دانه و ظهور جوان ها آغاز می گردد . مرحله تولید و تکثیر ، با ظهور اولین گل بر روی گیاه ، آغاز می شود . پیشرفت مرحله گیاهی ، بویژه ، توسط در نظر گرفتن تعداد گره های اصلی ساقه ، نشان داده می شود .
گره ، در حالیکه دو برگ کوچک پگاه لبه دار به هم مربوط می شوند ، بصورت گره ( O ) محاسبه می شود ، با توجه به اینکه گره ، در جائیکه دو برگ کوچک اولیه به هم می پیوندند ، بصورت گره ( ۱ ) در نظر گرفته می شود.
تمام برگهای دیگر ، در بالای برگهای کوچک گیاه برگهای کوچک سه تایی را بوجود می آورند و بصورت متوالی ، گره ۲ و ۳ و غیره ، خوانده می شوند . پیشرفت تولید و تکثیر ، کمی پیچیده تر است و جزئیات آن ، در جدول ( ۱ ) تهیه می گردند . دانستن این مراحل رشد سویا ، هنگامی است که از روش فهرست بندی آبیاری های موجود در مرحله رشد استفاده می شود.
تنوع سویا و انواع محل رشد ساقه
برای تولید سویای آبیاری شده ، تنواع انتخاب ، یک عامل مهم مدیریتی است . بسیاری از تنوعات سویای موجود در نبراسکا ، از نوع نامحدود هستند ، که در آنها ، مراحل بعدی رشد گیاه ، با مراحل اولیه پیشرفت تولید و تکثیر آن ، زیاد گسترش می یابند . در این تنوعات رأس اصلی ساقه ، فعالیت رشد گیاه را حفظ می نماید (مثلاٌ گره های جدید را تولید می کند ) بعد از اینکه اولین گل ظاهر می شود ( بویژه ، بر روی گره ششم ساقه اصلی ) .
همان طور که فعالیت گیاه ادامه می یابد به تدریج کند می شود، تا زمانیکه دقیقاٌّ بعد از پیدایش مرحله گسترش رشد و نمو دانه ، متوقف می گردد ( مثلاٌ گره های بیشتری تولید نمی شوند ) چنین تنوعاتی ، اغلب بیش از ۲۰ گره موجود بر روی ساقه اصلی را در مرحله تکامل خواهند داشت.
برعکس ، رأس اصلی ساقه با تنوعات مشخص به شکلی ناگهانی ، فعالیت رشد گیاه را بعد از تولید گل ، متوقف می سازد . این مورد ، منتهی به جمع شدن رأس اصلی ساقه در خوشه انتهایی گل ها می گردد . چنین تنوعاتی ، عموماٌ فقط در حدود ۱۴-۱۰ گره در ساقه اصلی خود و در مرحله تکامل دارند ولی قد کوتاه آنها ، می توانددانه بیشتری را در خود نگه دارند ، هنگامی که با تراکم های بالایی از گیاه در زمینهای انتهایی آبیاری شده استفاده می شوند ، در جائیکه تنوعات نامحدود ، اغلب دیده می شوند.
منابع
۱- احمدی .م. ۱۳۷۸. کیفیت و کاربرد دانه های روغنی( ترجمه ) . نشرآزمون کشاورزی . ۱۱۳ ص .
۲- تالیف ؛ جی . ام . پولین ودی .۱.اسلیپر.ارزانی . ۱. ۱۳۷۸. اصلاح گیاهان زراعی .
( ترجمه ) . مرکز نشر دانشگاه صنعتی اصفهان . ۶۰۶ ص .
۳- خواجه پور . م. ۱۳۷۳ تولید نباتات صنعتی . انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی . ۲۴۸. ص.
۴- تالیف ؛ ج.س.کوان – دبلیو . ج .ولف فلاحی .م.۱۳۷۰. روغن کشی و پروتئین گیری از سویا . (ترجمه) . ۲۰۱ ص .
۵- تالیف ؛ ای. جفری نورمن. لطیفی .ن.۱۳۷۲.زراعت سویا ( زراعت . فیزیولوژی .مصارف ) .( ترجمه) انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد ، ۲۸۲ص.
۶- یزدی صمدی .ب.و.س. عبد میشانی . ۱۳۸۰. اصلاح . نباتات زراعی . مرکز نشر دانشگاه صنعتی اصفهان .۶۰۶ص.