پایان نامه بررسی تأثیر عوامل مدیریتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی
2000 تومان

پایان نامه بررسی تأثیر عوامل مدیریتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی

فهرست مطالب این مقاله

تعداد صفحات: ۱۶۱ | قابل ویرایش

فهرست مطالب پایان نامه بررسی تأثیر عوامل مدیریتی بر گله های مرغ مادر

عنوان                                                                صفحه

فصل اول: کلیات

۱-۱- مقدمه………………………………………. ۱

۱-۲- فرضیات……………………………………… ۳

فصل دوم: بررسی منابع

تاریخچه صنعتی شدن مرغ در دنیا و ایران……………….. ۴

تغذیه گله های مرغ مادر گوشتی ………………………. ۶

۲-۱- تغذیه گله های مرغ مادر گوشتی در دوره رشد…………. ۸

۲-۱-۱- احتیاجات انرژی جوجه های در حال رشد…………….. ۸

۲-۱-۲- احتیاجات پروتئین جوجه های در حال رشد…………… ۸

۲-۱-۳- محدودیت خوراک………………………………. ۱۲

۲-۱-۳-۱- محدودیت کیفی خوراک………………………… ۱۲

۲-۱-۳-۲- محدودیت کمی خوراک…………………………. ۱۲

۲-۱-۳-۲-۱- تغذیه هر روزه…………………………… ۱۲

۲-۱-۳-۲-۲- تغذیه یک روز در میان……………………… ۱۳

۲-۱-۴- تغذیه پیش از تخمگذاری……………………….. ۱۶

۲-۱-۴-۱- سوخت و ساز کلسیم………………………….. ۱۶

۲-۱-۴-۲- وزن و جثه بدن…………………………….. ۱۷

۲-۱-۴-۳- ترکیبات بدن………………………………. ۱۷

۲-۱-۴-۴- وزن تخم مرغ و جوجه درآوری…………………… ۱۷

۲-۲- تغذیه گله های مرغ مادر گوشتی در دوره تولید……….. ۱۹

۲-۲-۱- احتیاجات انرژی قابل سوخت و ساز گله های مرغ مادر گوشتی در دوره تولید……………………………………………….. ۲۰

۲-۲-۲- احتیاجات پروتئین خام و آمینو اسید گله های مرغ مادر گوشتی در دوره تولید…………………………………………… ۲۸

۲-۳- مدیریت گله های مرغ مادر گوشتی………………….. ۳۲

۲-۳-۱- مدیریت یکنواختی سازی وزن بدن………………….. ۳۲

۲-۳-۲- مدیریت برنامه نوری………………………….. ۳۴

۲-۳-۳- مدیریت کنترل شرایط محیطی…………………….. ۳۶

۲-۳-۳-۱- جهت قرار گرفتن آشیانه ها (شرقی- غربی و شمالی- جنوبی). ۳۶

۲-۳-۳-۲- ارتفاع از سطح دریا در محل کارخانه جوجه کشی و مزرعه ۳۷

۲-۳-۳-۳- تراکم در واحد سطح آشیانه گله های مادر گوشتی…… ۳۸

۲-۴- مدیریت کیفیت آب در مزارع مرغ مادر گوشتی………….. ۳۸

فصل سوم: مواد و روشها

۳-۱- محل انجام پژوهش………………………………. ۳۹

۳-۲- جامعه آماری………………………………….. ۳۹

۳-۳- واحد آماری………………………………….. ۳۹

۳-۴- نرم افزار مورد استفاده………………………… ۳۹

۳-۵- نحوه جمع آوری اطلاعات لازم برای پژوهش…………….. ۳۹

۳-۵-۱- اطلاعات دوره پرورش گله های مادر گوشتی…………… ۴۰

۳-۵-۱-۱- تمهیدات تغذیه ای در دوره پرورش مرغ و خروس گله های مادر گوشتی ۴۰

۳-۵-۱-۲- تمهیدات مدیریتی در دوره پرورش مرغ و خروس گله های مادر گوشتی  ۴۱

۳-۵-۱-۳- تمهیدات محیطی در دوره پرورش مرغ و خروس گله های مادر گوشتی    ۴۱

۳-۵-۲- اطلاعات دوره تولید گله های مادر گوشتی…………… ۴۲

۳-۵-۲-۱- تمهیدات تغذیه ای در دوره تولید مرغ و خروس گله های مادر گوشتی ۴۲

۳-۵-۲-۲- تمهیدات مدیریتی در دوره تولید مرغ و خروس گله های مادر گوشتی  ۴۳

۳-۵-۲-۳- تمهیدات محیطی در دوره تولید مرغ و خروس گله های مادر گوشتی    ۴۳

۳-۵-۳- نمونه برداری از آب مصرفی مزارع مرغ مادر گوشتی (جهت آزمایش شیمیایی)……………………………………………….. ۴۴

۳-۵-۳-۱- انجام آزمایش تعیین کیفیت شیمیایی آب مصرفی مزارع مرغ مادر گوشتی……………………………………………….. ۴۴

۳-۵-۳-۱-۱- سختی کل………………………………… ۴۴

۳-۵-۳-۱-۲- سختی کلسیم……………………………… ۴۴

۳-۵-۳-۱-۳- سختی منیزیم…………………………….. ۴۵

۳-۵-۳-۱-۴- سختی کلر……………………………….. ۴۵

۳-۵-۳-۱-۵- باقیمانده تبخیر…………………………. ۴۵

۳-۵-۳-۱-۶- معادل NaCl………………………………. 46

۳-۵-۳-۱-۷- تعیین قلیائیت کل…………………………. ۴۶

۳-۵-۴- تعیین میزان مواد مغذی جیره های غذایی مصرفی در دوره پرورش و تولید گله های مرغ مادر گوشتی…………………………….. ۴۶

۳-۶- تجزیه و تحلیل………………………………… ۴۷

۳-۶-۱- ضریب همبستگی……………………………….. ۴۷

۳-۶-۲- تجزیه واریانس………………………………. ۴۷

۳-۶-۳- روابط رگرسیون………………………………. ۴۷

۳-۷- متغییرهای بررسی شده در دوره پرورش و تولید گله های مادر گوشتی ۴۸

۳-۷-۱- متغییرهای بررسی شده در دوره پرورش مرغ مادر گوشتی (۱ تا ۲۲ هفتگی)……………………………………………….. ۴۸

۳-۷-۲- متغییرهای بررسی شده در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی (۱ تا ۲۲ هفتگی)………………………………………….. ۴۸

۳-۷-۳- متغییرهای بررسی شده در دوره تولید مرغ مادر گوشتی (۲۳ تا ۶۴ هفتگی)……………………………………………….. ۴۹

۳-۷-۴- متغییرهای بررسی شده خروس گله های مادر گوشتی در دوره تولید (۲۳ تا ۶۴ هفتگی)………………………………………….. ۵۰

۳-۷-۵- متغییرهای بررسی شده درخصوص میزان مصرف سرانه آمینواسیدها (متیونین و متیونین + سیستئین و لیزین) در دوره پرورش و تولید مرغ و خروس گله های مادرگوشتی……………………………………….. ۵۰

۳-۷-۶- متغییرهای بررسی شده در خصوص کیفیت شیمیایی آب مصرفی مزارع مادرگوشتی……………………………………………….. ۵۰

فصل چهارم: نتایج و بحث

۴-۱- متغییرهای بررسی شده در دوره پرورش گله های مرغ مادر گوشتی (۱ تا ۲۲ هفتگی)………………………………………….. ۵۲

۴-۱-۱- اثر تمهیدات تغذیه ای در دوره پرورش گله های مرغ مادرگوشتی ۵۲

۴-۱-۱-۱- اثر انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه از جیره غذایی آغازین گله های مرغ مادر گوشتی……………………………….. ۵۲

۴-۱-۱-۲- اثر انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه تا زمان تحریک نوری گله های مرغ مادر گوشتی…………………………………… ۵۴

۴-۱-۱-۳- اثر مدت زمان استفاده از جیره غذایی آغازین گله های مرغ مادرگوشتی……………………………………………….. ۵۵

۴-۱-۲- اثر تمهیدات مدیریتی در دوره پرورش گله های مرغ مادرگوشتی ۵۶

۴-۱-۲-۱- اثر یکنواختی وزن بدن گله های مرغ مادرگوشتی در سن ۲۰ هفتگی     ۵۶

۴-۱-۳- اثر تمهیدات محیطی در دوره پرورش گله های مرغ مادرگوشتی.. ۵۹

۴-۱-۳-۱- اثر وضعیت مرزعه پرورش گله های مرغ مادرگوشتی در خصوص تعداد گله (تک سنی- چند سنی)……………………………………. ۵۹

۴-۱-۳-۲- اثر میزان تراکم در واحد سطح آشیانه گله های مرغ مادرگوشتی در دوره پرورش…………………………………………… ۶۱

۴-۱-۴- اثر تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی در دوره پرورش گله های مرغ مادر گوشتی………………………………………. ۶۲

۴-۲- متغییرهای بررسی شده در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی (۱ تا ۲۲ هفتگی)………………………………………….. ۶۴

۴-۲-۱- اثر تمهیدات تغذیه ای در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی ۶۴

۴-۲-۱-۱- اثر خوراک مصرفی سرانه از جیره غذایی آغازین خروس گله های مادر گوشتی…………………………………………… ۶۴

۴-۲-۱-۲- اثر پروتئین خام مصرفی سرانه از جیره غذایی آغازین خروس گله های مادر گوشتی………………………………………. ۶۶

۴-۲-۱-۳- اثر کل پروتئین خام مصرفی سرانه در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی…………………………………………… ۶۸

۴-۲-۲- اثر تمهیداتی مدیریتی در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی ۶۹

۴-۲-۲-۱- اثر یکنواختی وزن بدن خروس گله های مادر گوشتی در زمان تحریک نوری……………………………………………….. ۶۹

۴-۲-۳- اثر تمهیدات محیطی در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی ۷۱

۴-۲-۳-۱- اثر وضعیت مزرعه پرورش خروس گله های مادر گوشتی در خصوص تعداد گله (تک سنی- چند سنی)…………………………………………. ۷۱

۴-۲-۳-۲- اثر میزان تراکم در واحد سطح آشیانه خروس گله های مادرگوشتی در دوره پرورش…………………………………………… ۷۳

۴-۲-۴- اثر تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی………………………………………. ۷۴

۴-۳- متغییرهای بررسی شده در دوره تولید گله های مرغ مادر گوشتی (۲۳ تا ۶۴ هفتگی)………………………………………….. ۷۶

۴-۳-۱- اثر تمهیدات تغذیه ای در دوره تولید گله های مرغ مادر گوشتی ۷۶

۴-۳-۱-۱- اثر کل انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه در دوره تولید مرغ مادر گوشتی…………………………………………… ۷۶

۴-۳-۱-۲- اثر انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه مرغ مادر گوشتی در زمان اوج تولید تخم مرغ……………………………………. ۷۹

۴-۳-۲- اثر تمهیدات مدیریتی در دوره تولید گله های مرغ مادر گوشتی ۸۰

۴-۳-۲-۱- اثر مدت زمان روشنایی گله های مرغ مادر گوشتی در بلوغ جنسی ۸۰

۴-۳-۲-۲- اثر نسبت اولیه خروس به مرغ گله های مادر گوشتی در شروع تخمگذاری……………………………………………….. ۸۲

۴-۳-۳- اثر تمهیدات محیطی در دوره تولید گله های مرغ مادر گوشتی. ۸۳

۴-۳-۳-۱- اثر ارتفاع از سطح دریا در محل کارخانه جوجه کشی گله های مادر گوشتی ……………………………………………….. ۸۳

۴-۳-۴- اثر تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی در دوره تولید گله های مرغ مادر گوشتی………………………………………. ۸۵

۴-۴- متغییرهای بررسی شده خروس گله های مادر گوشتی در دوره تولید (۲۳ تا ۶۴ هفتگی)………………………………………….. ۸۷

۴-۴-۱- اثر تمهیدات تغذیه ای خروس گله های مادر گوشتی در دوره تولید ۸۷

۴-۴-۱-۱- اثر کل پروتئین خام مصرفی سرانه خروس گله های مادر گوشتی در دوره تولید…………………………………………… ۸۷

۴-۴-۱-۲- اثر پروتئین خام مصرفی سرانه (در روز) خروس گله های مادر گوشتی در دوره تولید………………………………………. ۹۰

۴-۴-۲- اثر تمهیدات مدیریتی خروس گله های مادر گوشتی در دوره تولید ۹۱

۴-۴-۲-۱- اثر سن خروس گله های مادر گوشتی در زمان رسیدن به حداکثر مدت روشنایی در دوره تولید …………………………………… ۹۱

۴-۴-۲-۲- اثر نسبت خروس به مرغ گله های مادر گوشتی در حداکثر جوجه درآوری ۹۳

۴-۴-۳- اثر تمهیدات محیطی خروس گله های مادر گوشتی در دوره تولید ۹۴

۴-۴-۳-۱- اثر ارتفاع از سطح دریا در محل کارخانه جوجه کشی گله های مادر گوشتی ……………………………………………….. ۹۴

۴-۴-۴- اثر تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی خروس گله های مادر گوشتی در دوره تولید………………………………………. ۹۶

۴-۵-۱- متغییرهای بررسی شده درخصوص مصرف سرانه آمینو اسیدها (متیونین و متیونین + سیستئین و لیزین) در دوره پرورش مرغ و خروس گله های مادر گوشتی (۱ تا ۲۲ هفتگی)…………………………………….. ۹۸

۴-۵-۱-۱- اثر میزان مصرف سرانه آمینو اسیدها (متیونین و متیونین + سیستئین و لیزین) در دوره پرورش گله های مرغ مادر گوشتی با معیار کل و قابل هضم    ۹۸

۴-۵-۱-۲- اثر میزان مصرف سرانه آمینو اسید ها (متیونین و متیونین + سیستئین و لیزین) در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی با معیار کل و قابل هضم   ۱۰۱

۴-۵-۲- متغییرهای بررسی شده درخصوص مصرف سرانه آمینو اسیدها (متیونین و متیونین + سیستئین و لیزین) در دوره تولید مرغ و خروس گله های مادر گوشتی (۲۳ تا ۶۴ هفتگی)…………………………………….. ۱۰۴

۴-۵-۲-۱- اثر میزان مصرف سرانه آمینو اسیدها (متیونین و متیونین + سیستئین و لیزین) در دوره تولید گله های مرغ مادرگوشتی با معیار کل و قابل هضم     ۱۰۴

۴-۵-۲-۲- اثر میزان مصرف سرانه آمینو اسیدها (متیونین و متیونین + سیستئین و لیزین) خروس گله های مادرگوشتی در دوره تولید با معیار کل و قابل هضم    ۱۰۷

۴-۶- متغییرهای بررسی شده درخصوص کیفیت شیمیایی آب مصرفی مزارع مرغ مادر گوشتی مورد پژوهش…………………………………. ۱۱۱

۴-۶-۱- اثر کیفیت شیمیایی آب مصرفی مزارع مرغ مادر گوشتی … ۱۱۱

۴-۶-۱-۱- اثر میزان سختی کل…………………………. ۱۱۱

۴-۶-۱-۲- اثر میزان باقیمانده تبخیر…………………… ۱۱۳

۴-۶-۱-۳- اثر میزان قلیائیت کل………………………. ۱۱۳

نتیجه گیری و پیشنهادات…………………………….. ۱۱۵

منابع…………………………………………… ۱۱۸

ضمائم…………………………………………… ۱۲۸

خلاصه انگلیسی…………………………………….. ۱۳۶

چکیده تأثیر عوامل مدیریتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی

به منظور بررسی تأثیر عوامل مدیریتی اعم از تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی بر عملکرد گله های مرغ مادر گوشتی درخصوص تعداد سرانه جوجه گوشتی تولیدی براساس (موجودی مرغ در شروع تولید و موجودی مرغ روز) پژوهش حاضر بر روی یک سویه از مرغ های مادر گوشتی موجود در کشور صورت گرفت.

در این پژوهش اطلاعات مربوط به دوره پرورش و تولید ۱۲ گله مرغ مادر گوشتی از سویه مورد پژوهش جمع آوری گردید، از این رو اطلاعات جمع آوری شده حاصل عملکرد ۰۰۰/۳۳۰ قطعه مرغ و ۰۰۰/۵۰ قطعه خروس گله مادر گوشتی بود. متغییرهای مربوط به تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی در قالب متغییرهای مستقل و تعداد سرانه جوجه گوشتی تولیدی در قالب متغییر وابسته و با استفاده از تجزیه رگرسیون مورد مطالعه قرار گرفت.

رابطه انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه (کیلوکالری/ پرنده) از جیره غذایی آغازین و رابطه میزان یکنواختی وزن بدن در سن ۲۰ هفتگی در دوره پرورش گله های مرغ مادر گوشتی با جوجه گوشتی تولیدی مثبت و معنی دار بود (۰۵/۰ p<).

همچنین رابطه پروتئین خام مصرفی سرانه (گرم/ پرنده) در کل دوره پرورش و رابطه میزان یکنواختی وزن بدن در زمان تحریک نوری در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی با جوجه گوشتی تولیدی مثبت و معنی دار بود (۰۵/۰ p<)، رابطه میزان تراکم در واحد سطح آشیانه (مترمربع) خروس گله های مادر گوشتی در دوره پرورش با جوجه گوشتی تولیدی منفی و معنی دار بود (۰۵/۰ p<).

رابطه انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه (کیلوکالری/ پرنده) در کل دوره تولید و در زمان اوج تولید تخم مرغ گله های مرغ مادر گوشتی در دوره تولید با جوجه گوشتی تولیدی مثبت و معنی دار بود (۰۵/۰ p<). همچنین رابطه پروتئین خام مصرفی سرانه (گرم/ پرنده) در کل دوره تولید و رابطه پروتئین خام مصرفی سرانه (گرم/ پرنده/ روز) خروس گله های مادرگوشتی در دوره تولید با جوجه گوشتی تولیدی منفی و معنی دار بود (۰۵/۰ p<)، رابطه سن خروس گله های مادر گوشتی در زمان رسیدن به حداکثر مدت روشنایی در دوره تولید با جوجه گوشتی تولیدی مثبت و معنی دار بود (۰۵/۰ p<).

پایان نامه بررسی تأثیر عوامل مدیریتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی

مقدمه پایان نامه صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی

با دقت نظر در توان تولیدی سویه های مرغ مادر گوشتی، ارائه شده توسط شرکت های اصلاح نژاد بدون شک محسوس بودن تفاوت در خصوص عملکرد تولیدی گله های مرغ مادر گوشتی در مزارع مرغ مادر گوشتی و توان تولیدی اعلام شده توسط شرکت های اصلاح نژاد کننده قابل تأمل است (۸۲).

شرکت های اصلاح نژاد کننده و شرکت های پرورش دهنده مرغ مادر گوشتی انتظاراتی در رابطه با عملکرد تولیدی گله های مادر گوشتی دارند، با وجود این که مرغ های مادر گوشتی از توان ژنتیکی بالایی برخوردار می باشند، اما عملکرد آنها نظیر آنچه که انتظار می رود نیست.

بنابراین در ارزیابی نتایج نامناسب جنبه های متعددی باید مورد توجه قرار گیرد. ارزیابی عملکرد مادران گوشتی کار ساده ای نیست، تنوع فنوتیپی هر صفت به دو بخش تنوع ژنوتیپی و محیطی تقسیم می شود. دستیابی به یک صفت خوب و ایده آل نیز مستلزم مطلوب بودن هر دو عامل می باشد.

اشتباه رایج اکثر شرکت ها این است که تصور می کنند گله هایشان توان ژنتیکی خود را تحت هر شرایط محیطی بروز می دهند، اما در عمل بایستی همگام با بهبود توان ژنتیکی، شرایط محیطی نیز ارتقاء یابد. اصولاً دو گروه از عوامل در دستیابی به تولید مؤثر دخالت دارند.

بخش اول توان ژنتیکی بوده که در ارتباط با خود پرنده است، بخش دوم شامل عوامل مدیریتی است که انسان و تنوع محیطی نقش عمده ای بر آن دارند که متأسفانه پرنده در مورد اخیر هیچ دخالتی ندارد. بهگزینی و انتخاب گله های مرغ مادر گوشتی برای دستیابی به جثه بزرگتر و عملکرد بالاتر نتاج منجر به سنگین شدن مرغ های مادر گوشتی در هزاره جدید شده است که این امر موجب عریض تر شدن سطح سینه و کاهش توانایی در جفتگیری مطلوب و فعالیت عمومی پرنده می شود، در نهایت موارد ذکر شده اثر منفی بر تولید گله مادر گوشتی (جوجه) و سلامت گله دارند.

لذا مرغ مادر گوشتی سنگین تر به تمهیدات مدیریتی گسترده تری از قبیل فضای در نظر گرفته شده در سطح آشیانه، فضای دانخوری، سطح تهویه و…. نیاز خواهد داشت (۸۱ و ۸۲ و ۱۰۹).

برنامه های تغذیه ای گله های مرغ مادر گوشتی در هزاره جدید نیازمندیهای گله را از نظر مواد مغذی به نحو بهتری تأمین می کند، در ضمن در مقابل تغییراتی که در آینده به واسطه اصلاح نژاد و بهبود ژنتیکی در نیازمندیهای گله های مرغ مادر گوشتی پدید می آید، انعطاف پذیری بیشتری دارد. از بسیاری جهات اساس برنامه های تغذیه خروس های گله های مادر گوشتی مشابه مرغ ها می باشد با این وجود به دلیل اختلاف ژنتیکی بین آنها، تفاوت هایی نیز وجود دارد.

تاریخچه صنعتی شدن مرغ در دنیا و ایران

بررسی تاریخچه اهلی شدن مرغ نشان می دهد که مرغها اولین بار در شش هزار سال قبل از میلاد از مرغ جنگلی قرمز گالوس گالوس در آسیای جنوب شرقی اهلی و در همان زمان به چین و سپس از طریق کره (حدود سه هزار سال قبل از میلاد) به ژاپن برده شد، سپس از طریق چین و روسیه به اروپا برده شد. تا اوائل قرن گذشته میلادی اکثراً مرغ بصورت زینتی و یا برای جوجه در آوری و مسابقه پرورش داده می شد و همزمان با این نوع استفاده از نیمه قرن نوزدهم میلادی، نگرش علمی به اهمیت تغذیه ای محصولات مرغ شروع شد(۲۲).

نژادهای موجود در دنیا تا پیش از سال ۱۸۵۰ میلادی دورکینگ، کوشین، برهمن، در آسیا و قرقاول برس،کوکرد مالینز، نورت هلندبلو، کورنیش در اروپا بود. اما از سال ۱۸۶۹ ایجاد و استاندارد کردن نژادهای متعدد مرغ شروع گردید و هم اکنون متجاور از ۱۰۰ نژاد مرغ اهلی در دنیا شناخته شده است.

حدود ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد همراه با مهاجرت اقوام آریایی به فلات ایران مرغ نیز وارد ایران شد و اقوام ساکن این فلات از آن بهره برداری کردند. تا سال ۱۳۳۲ پرورش مرغ در ایران به صورت روستایی صورت می گرفت و هر خانوار روستایی تعداد محدودی مرغ و خروس و یا سایر طیور اهلی برای مصرف خود نگهداری می کردند(۲۲).

تغذیه گله های مرغ مادر گوشتی

سرعت زیاد رشد و نمو در جوجه های گوشتی که از مزایای آن ها به شمار می رود، برای پرورش دهندگان گله های مادر گوشتی مشکلاتی را ایجاد نموده است. افزایش سرعت رشد و توانایی تولید مثل دارای رابطه مستقیمی با یکدیگر نیستند. بنابراین واضح است که نمی توان گله های مرغ مادر گوشتی را آزاد گذاشت تا به حداکثر ظرفیت ژنتیکی (در خصوص وزن بدن) خود برسند.

در جوجه های گوشتی با افزایش سن، میزان مصرف خوراک و وزن نیز افزایش می یابد. بنابراین باید محرومیت از خوراک را برای نیمچه های مادر گوشتی از سنین اولیه و یا با شدت بیشتری در سنین بالاتر اعمال نمود. برخلاف بیشتر انواع طیور احتیاجات مطلق مرغ های مادر گوشتی تحت تأثیر دو عامل میزان محدودیت غذایی و خصوصیات مواد مغذی جیره قرار می گیرد. معیار ارزیابی تأثیر برنامه تغذیه ای در درجه اول،‌ وزن بدن و یکنواختی وزن در دوره پرورش و فراسنجه های تولید مثلی مرتبط با این عوامل همچون تولید تخم مرغ و اندازه تخم مرغ در مرغ های مادر گوشتی بالغ است.

انرژی قابل سوخت و ساز و پروتئین خام و آمینو اسیدها به همراه مواد معدنی (کلسیم و فسفر) از مهمترین مواد مغذی در تغذیه مرغ مادر گوشتی می باشند. انرژی قابل سوخت و ساز مهمترین ماده مغذی می باشد که بدون شک تأمین متعادل این ماده مغذی متناسب با نیاز پرنده دلیل عملکرد مطلوب نسبت به عملکرد متوسط می باشد.

با وجود اینکه اوج تولید تخم مرغ در مرغ های مادر گوشتی پایین تر از سویه های تخمگذار تجاری است و علت آن نیز نیاز نگهداری بالاتر در مرغ های مادر گوشتی است، از این رو نیاز مرغ های مادر گوشتی به انرژی قابل سوخت و ساز بیشتر است. عامل پیچیده کننده برنامه تغذیه ای مرغ های مادر گوشتی درجه حرارت محیط است چون درجه حرارت محیط اثر قابل توجهی بر انرژی مورد نیاز نگهداری پرنده دارد. لذا مهمترین چالش متخصصین تغذیه و پرورش دهندگان  مرغ مادر گوشتی بهبود جیره های غذایی و برنامه های خوراک دهی در زمان اوج تولید و در مناطق بسیار گرم می باشد.

منابع و مآخذ

۱- اسماعیلی ، م.، ۱۳۶۱ نقش جوجه‌کشی در صنایع مرغداری . انتشارات امیرکبیر. تهران.

۲- پناهی ، م .، ۱۳۷۱. فیزیولوژی و مدیریت مرغ مادر گوشتی مسن . مجله چکاوک . شماره ۱۴. صفحه ۱۰-۱۵.

۳- پوررضا، ج .، ۱۳۷۰. تغذیه مرغ. جلد اول. انتشارات ارکان اصفهان.

۴- پوررضا ، ج .، و م . ادریس . ، ۱۳۷۸. اثر نمک طعام غذا و آب بر عملکرد مرغان تخمگذار. مجله علوم و فنون کشاورزی ایران . جلد دوم . شماره سوم . صفحه ۳۸ –۴۵.

۵- پوررضا ، ج .، و همکاران . ، ۱۳۷۶. اثر مواد جامد محلول (T.D.S) آب بر عملکرد جوجه‌های گوشتی. مجله علوم و فنون کشاورزی ایران . جلد سوم. شمار چهارم . صفحه ۲۵-۲۹.

۶- دستار، ب.، ۱۳۸۴. ضرورت استفاده از ضرایب قابلیت هضم اسیدهای آمینه مواد خوراکی در جیره نویسی طیور. مجله چکاوک. شماره ۶۷. صفحه ۷۵-۹۰.

۷- رضایی، ع.، ا. سلطانی .، ۱۳۷۷. مقدمه‌ای بر تحلیل رگرسیون کاربردی . انتشارات مرکز نشر دانشگاه صنعتی اصفهان.

۸- رکنی ، ح .، ۱۳۸۰. ارزیابی عملکرد مزارع مرغ مادر گوشتی استان تهران. پایان‌نامه دکتری، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تربیت مدرس.

۹- زاغری ، م .، ۱۳۸۱. تعیین لیزین قابل هضم مورد نیاز جوجه گوشتی آرین و استفاده از معیار قابلیت هضم در توازن آمینواسیدهای جیره جوجه های گوشتی. پایان‌نامه دکتری، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تهران.

۱۰- زاغری ، م . ، ا . جعفری اروری . ، ۱۳۸۲. پرورش مرغ مادر گوشتی. ترجمه . انتشارات مؤسسه فرهنگی انتشاراتی آیه. تهران.

۱۱- شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور . ، ۱۳۸۱. راهنمای مدیریت و پرورش مرغ مادر آرین.

۱۲- شرکت مرغ اجداد زربال.، ۱۳۸۱. راهنمای مدیریت پرورش مرغ مادر راس.

۱۳- شرکت مرغ اجداد نیکو طیور.، ۱۳۸۰ . راهنمای مدیریت پرورش مرغ مادر لوهمن.

۱۴- صادقی قهرودی ، م .، ۱۳۷۵. مقایسه اثرات سطوح مختلف انرژی جیره بر روی توان تولیدی گله‌های مرغ مادر. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی. دانشگاه تهران.

۱۵- فرخوی ، م .، م . صانعی . ، ۱۳۷۷. نقش پروتئین در تغذیه طیور . انتشارات واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر . تهران.

به این پست رای بدهید
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
خرید فایل
خرید فایل
وب‌سایت خرید فایل از سال 1395 شروع به فعالیت و ارائه خدمات به دانشجویان گرامی کرده است. البته فایل‌هایی که در این وب‌سایت به فروش می‌رسد، صرفاً به عنوان منبعی برای استفاده دانشجویان در تحقیق خود است و هرگونه سوءاستفاده از آنها، به عهده خود فرد می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله امنیتی *محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.