2000 تومان

گزارش کارآموزی کارخانه نوشابه سازی

فهرست مطالب این مقاله

تعداد صفحات: ۱۶۹ | قابل ویرایش

فهرست مطالب

عنوان                                            صفحه

فصل اول

۱- مقدمه: ۱

تاریخچه نوشابه­سازی در جهان: ۲

تاریخچه نوشابه­سازی در ایران: ۴

تاریخچه کارخانه زمزم: ۵

مشخصات کلی کارخانه زمزم شرق تهران: ۶

اهمیت مصرف نوشابه: ۷

۲- خط تولید : ۱۰

۱-۲- دستگاه تخلیه­کننده بطری از جعبه (Un Caser) 10

۲-۲- بطری­شور “Bottle Washer” ۱۰

۳-۲- آئینه­بان.. ۱۵

۴-۲- فلومیکس (Flow-Mix) 15

۵-۲- هواگیر آب (Deaerator) 16

۶-۲- کربوکولر. ۱۷

۷-۲- کمپرسورها ۱۹

۸-۲- کندانسورها ۱۹

۹-۲- پرکردن بطریها و بسته­بندی: ۲۰

۱۰-۲- دستگاه تشتک­زن.. ۲۱

۱۱-۲- پرکردن جعبه نوشابه (Case Packer) 22

فصل دوم

الف) آب.. ۲۵

مقدمه: ۲۵

ویژگیهای آب مصرفی در صنایع نوشابه­سازی: ۲۷

۱-۱- خواص فیزیکی آب: ۲۹

۲-۱- خواص شیمیایی آب.. ۳۱

انواع موادشیمیایی مصرفی جهت تصفیه آب.. ۴۱

عملیات واحد تصفیه آب.. ۴۲

ب) واحد عصاره: ۴۸

عصاره یا بنیان نوشابه: ۴۸

افزودنیهای مجاز در نوشابه: ۴۸

شیرین­کننده­ها (Sweeers) 49

تهیه شربت اولیه از شکر جامد: ۵۰

فیلتراسیون شربت اولیه: ۵۱

روشهای فیلتراسیون شربت اولیه: ۵۱

تهیه شربت نهایی (عصاره): ۵۳

روش نگهداری و ذخیره عصاره غلیظ نوشابه: ۵۳

انواع عصارهها: ۵۴

۱- عصاره کولا. ۵۴

۲- عصاره­های پرتقالی: ۵۶

۳- عصاره نوشابه­های ساده. ۵۷

۴- عصاره آب میوه­جات.. ۵۸

ج- واحد گاز دی اکسید کربن CO2. 59

دی اکسید کربن و خصوصیات گاز کربنیک در نوشابه. ۵۹

روش تولید گاز CO2 : 59

د- «واحد CAN». ۶۲

مشخصات قوطی­های فلزی: ۶۲

بسته­بندی محصول: ۶۳

تفاوت پر کردن قوطی با پر کردن بطری: ۶۴

د- کنترل کیفی: ۶۵

۱- د- آزمایشهای مربوط به آب: ۶۶

۲-د- آزمایش مربوط به عصاره خانه: ۶۸

۳-د- آزمایش واحد تولید گاز CO2 : 68

۴-د- آزمایشات انجام گرفته روی نوشابه: ۶۹

اندازه­گیری قند قبل از هیدرولیز و بعد از هیدرولیز: ۷۴

۶-د- آزمایش بطری خارج شده از بطری شور: ۷۷

۷-د- تعیین خاکستر کل: ۷۷

۹-د- آزمایشهای میکروبی: ۷۸

۹-۳-MOهای مسئول فساد. ۸۲

هدف از آزمایشهای میکروبی در نوشابه­ها: ۸۵

شمارش میکروب (توتال کانت) : ۸۶

کپک و مخمر: ۸۶

کلی فرم. ۸۶

مسائل بهداشتی در کارخانه: ۸۷

بهداشت کارکنان: ۸۷

بهداشت انبارها: ۸۷

مایعهای مخصوص تمیزکننده: ۸۹

دستگاههای تمیزکننده: ۹۱

صادرات و واردات : ۹۴

فصل سوم

موقعیت شغلی کارآموز: ۹۶

امور جاری در دست اقدام کارخانه زمزم : ۹۶

محاسن و معایب : ۹۶

فصل چهارم

نتیجه­گیری: ۹۸

پیشنهادات: ۹۹

توصیه­ها: ۹۹

ضمیمه­ها (استانداردها) : ۱۰۰

منابع: ۱۱۲

مقدمه

آب قسمت اعظم و مهمی از رژیم غذایی متعادل روزانه به شمار می­آید و بدن برای انجام یکسری از فعل و انفعالات و واکنش­ها به آب نیاز دارد که می­توان هضم و جذب غذا و نهایتاً دفع مواد زائد، تنظیم درجه حرارت بدن جذب اکسیژن در شش­ها و دفع انیدریک و تغییرات شیمیایی درون عضلات و نرم شدن مفصلها را نام برد.

بدن روزانه به ۸ لیوان آب نیاز دارد که مقداری از آن از طریق غذاهای مختلف به بدن می­رسد و ۵ الی ۶ لیوان دیگر برحسب عادات غذایی و به صورتهای مختلف وارد بدن می­شود.

نوشیدن شیر بسیار مطلوب است ولی متأسفانه به حد کفایت موجود نبوده است. آب میوه هم به علت گرانی درحد نسبتاً کمی در مقایسه با نوشابه­های دیگر مصرف می­شود و در برخی از شهرها مانند تبریز، شیراز و مشهد و … عرقیات که عصاره تقطیر بعضی از گیاهان است رواج دارد. آشامیدنی­های دیگر مانند آب معدنی، قهوه، نسکافه و … به مقدار کم مصرف می­شود.

در کشور آمریکا نسکافه با شیر یا کافی­میت، در انگلیس چای، در فرانسه شراب، در برزیل قهوه و در پاکستان شیر مصرف می­شود. اما در ۲۰۰ سال اخیر در رژیم غذایی مردم دنیا نوشابه­های غیرالکلی یا سبک رواج پیدا کرده است که این محصولات غذایی دارای دو خصوصیت عمده می­باشند:

۱- این محصولات بصورت مایع و برای رفع عطش مصرف می­شوند.

۲- محصولاتی هستند که گذشته از قند موجود در آن که ارزش کالری­زایی دارد، معمولاً ارزش غذایی دیگری ندارند.

تاریخچه نوشابه ­سازی در جهان

از زمانی که بشرعلاوه بر مصرف آب نوشیدنی توانست موادی چون طعم­دهنده­ها و شیرین­کننده­ها را به آب اضافه کند تاریخ نوشابه­سازی شکل گرفت، گرچه تاریخ دقیق پیدایش آن به درستی مشخص نیست ولی تصور بر آن است که ابتدا در خاورمیانه و بویژه در نواحی جنوبی ایران و در خوزستان روش­هایی برای حرارت دادن نیشکر و تهیه کارامل ابداع کرده بودند با رقیق کردن آن، شربت­هایی تهیه می­کردند که بیشتر جنبه درمانی داشت که این به ۲۵۰۰ سال پیش برمی­گردد.

شاید بتوان گفت که نیشکر سوخته و یا کارامل رقیق شده جزء اولین نوشابه­هایی باشد که حاوی طعم کارامل و شکر است. بعدها که مصرف شیرین­کننده­ها متداول گشت، طعم­ دهنده ­هایی نظیر، لیمو، آلبالو، زرشک، آلو، انجیر و بسیاری از عرقیات نظیر، نعناع، آویشن، بهارنارنج و … به ­طور طبیعی در نوشیدنی­های مصرفی در ایران مورد مصرف قرار گرفت.

اما متأسفانه تکنیک استفاده از عرقیات و استخراج اسانس در حقیقت امولسیون طعم­ دهنده در آب تا امروز در ایران پیشرفتی نداشته است واز این رو تهیه شربت­ها و نوشابه­ها در کشورهایی نظیر ایران، مصر، هندوستان متوقف و دامنه توسعه آن به اروپا و آمریکا کشیده شد.

استفاده از گاز کربنیک در آب­های معدنی و تلاش برای تهیه مصنوعی که در ابتدا از طریق اسیدکردن بی­کربنات سدیم و ی کربنات سدیم صورت می­گرفت که البته امروزه روشی منسوخ شده است و نام نوشابه­های سودا هم به همین دلیل به آنها اطلاق می­گردد، به قرن شانزده میلادی در اروپا برمی­گردد که شروعی برای گسترش نوشابه­سازی در دنیا محسوب می­شود.

با وجود آنکه آشامیدنی­های حاوی گازکربنیک مانند، آب معدنی­ها، آب چشمه­ها قرن­ها مورد استفاده بوده است ولی گسترش واقعی آن عملاً از سال ۱۸۶۵ شروع شده است.

تاریخچه نوشابه ­سازی در ایران

سابقه نوشابه­سازی به معنای جدید آن به سال ۱۳۳۱ برمی­گردد، قبل از این تاریخ نوشابه­های گازدار سنتی نظیر لیموناد و … اغلب بصورت غیربهداشتی تهیه و به بازار عرضه می­شد ودر این تاریخ کارخانه زمزم محصول تولیدی خود را با نام پپسی­کولا به بازار عرضه کرد و در سال ۱۳۳۳ کارخانه کوکاکولا و در سال ۱۳۳۴ شرکت ساسان محصولات تولیدی کانادادرای و سوپرکولا را به بازار ارائه کردند.

نوشابه­ های دیگر مانند اسو، شوئپس، آلپاین و فانتا نیز به بازار عرضه شدند که پس از مدتی یا تعطیل شدند و یا در دو کارخانه زمزم و ساسان ادغام گردیدند.

به علت عدم تطبیق نوشابه­ها با ذائقه مردم و ماهیت و وابستگی تولیدکنندگان این کارخانه­ها و حکم تحریف مصرف نوشابه گسترش بازار مصرف این محصول متوقف شد و جا افتادن نوشابه به عنوان الگوی مصرف سالها طول کشید، اما امروزه نوشابه یک کالای پرمصرف می­باشد. مصرف نوشابه در ایران بعد از انقلاب به سرعت بالا رفت و نزدیک به دو برابر شد و این روند افزایش تا به امروز ادامه داشته است.

تاریخچه کارخانه زمزم

در سال ۱۳۳۳ کارخانه زمزم تهران به ثبت رسید و تحت لیسانس پپسی­کولا بین­المللی اقدام به تولید پپسی­کولا کرد، در ابتدا مردم از این نوشابه­ها تنها به عنوان دارو یاد می­کردند و موفقیتی به دست نیاوردند، این امر سبب توزیع مجانی و در مراحل بعدی توزیع همراه با جوایز صورت گرفت و از طرفی به خاطر ممنوعیت شرعی آن قبل از انقلاب فروش زیادی نداشت.

در طول رشد مصرف نوشابه­های غیرالکلی در ایران انواع نوشابه­های نظیر آن پاین، فیشن و کالیفرنیا و … به بازار عرضه شد. البته با رقابتهای شرکتهای بزرگتر با عدم موفقیت روبرو گردید و تا اینکه در سال ۱۳۵۹ اقدام به ایجاد واحد تحقیقات و توسعه نمود که در تاریخ اول اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۰ آزمایشگاه این واحد راه­اندازی شد.

این آزمایشگاه تمام تلاش خود را در فرموله کردن و تهیه اسانس­ها و مواد لازم جهت عصاره­سازی به کاربرد و نهایتاً در شهریور سال ۱۳۶۰ موفق به فرموله کردن عصاره پپسی گردید، اما به دلایل متعدد موفق به تولید آن نشد و متعاقب عصاره پپسی، عصاره پرتقالی را نیز فرموله کرد و بنا به دلایل صنعتی و ممنوع بودن رنگهای خوراکی از آن صرف­نظر کرد.

در اواخر سال ۱۳۶۰ زوم برآن شد تا نوشابه ساده و بی­رنگی را فرموله کند و به موفقیت هم رسید این نوشابه که کولاب نام دارد. از آبان سال ۶۱ با موافقت وزات بهداری و صنایع تولید گردید و اکنون نیز ادامه دارد، عصاره کولاب که براساس نوشابه­های سنتی ساخته شد.

اهمیت مصرف نوشابه

یک نوشابه ۲۵۰ میلی­لیتری دارای ۱۰۰ کالری انرژی می­باشد و از آنجائیکه نوشابه­ها دارای شکر هستند، بنابراین خیلی سریع به انرژی تبدیل می­شوند و به همین دلیل است که نوشابه­ها به ویژه پس از فعالیت بدنی یا اغلب بعدازظهرها نشاط­آور هستند.

نوشابه­ ها دارای ۹۰ درصد آب خالص می­باشند و یک نوشابه با طعم خوب ضمن رفع عطش کمک به آشامیدن مایعات می­کند. اغلب پزشکان نوشابه­ ها را برای سرماخوردگی و جلوگیری از دفع آب بدن در آلودگی­های ویروسی تجویز می­نمایند و از آنجائیکه آب موجود در نوشابه­ ها از سالمترین آبهاست.

لذا مصرف نوشابه در مناطقی که دسترسی به آب آشامیدنی وجود ندارد از نظر بهداشتی حائز اهمیت است، دربرخی از نوشابه­ها به دلیل وجود املاح علاوه بر رفع عطش و تأمین آب بدن به عنوان یک الکترولیت برای تنظیم یونهای بدن در مناطق گرمسیری عمل می­کنند، با این وجود نوشابه­های نوع کولا به دلیل داشتن کافئین و اسید فسفریک و پایین بودن PH و حتی داشتن کارامل نمی­توانند در مصرف بسیار زیاد عاری از عوارض جانبی باشند، از این رو پیشنهاد می­شود حتی­الامکان از دادن نوشابه­های نوع کولا به کودکان خودداری گردد.

منابع

  1. گزارش کارآموزی، خانم لیلی کریمی، با راهنمایی استاد اسحاقی
  2. کتاب گرد­آوری، تولید نوشابه­های گازدار، ورزشی، غنی­شده و سلامتی­بخش، تألیف مهندس شهرام مقصودی
به این پست رای بدهید
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
خرید فایل
خرید فایل
وب‌سایت خرید فایل از سال 1395 شروع به فعالیت و ارائه خدمات به دانشجویان گرامی کرده است. البته فایل‌هایی که در این وب‌سایت به فروش می‌رسد، صرفاً به عنوان منبعی برای استفاده دانشجویان در تحقیق خود است و هرگونه سوءاستفاده از آنها، به عهده خود فرد می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله امنیتی *محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.