نکته: لینک خرید در پایین صفحه قرار دارد.

مقاله آیین کار ساختمان، تاسیسات، تجهیزات فنی بهداشت و نگهداری سردخانه مواد غذایی

فهرست مطالب این مقاله

تعداد صفحات: ۲۵ | قابل ویرایش

طبقه بندی انواع سردخانه ‏ها

 سردخانه‏ ها بر دو نوع می‏باشد:

 ۳-۱- سردخانه متحرک

 ۳-۲- سردخانه ثابت ـ سردخانه ثابت مجموعه‏ایست از ساختمان و تاسیسات مناسب که بتواند مصنوعأ شرایط خاصی نگهداری کالای مورد نظر ( مواد خوراکی و فاسد شدنی ) رااز نظر رطوبت نسبی و درجه حرارت و در صورت لزوم‏شرایط اختصاصی مربوط تامین نماید و درجه حرارت و در صورت لزوم شرایط اختصاصی مربوط تامین نماید.

 ۳-۲-۱- سردخانه تولیدی ـ در نقاط تولید مواد غذایی و محصولات کشاورزی برای جنس یا اجناس بخصوصی طرح وساخته میشود.

 ۳-۲-۲- سردخانه ذخیره‏ای – نزدیک به محلهای مصرف ویاتولید ساخته میشود تنوع کالا درآن معمولا ” زیاد نیست کالای مورد نظر را میتوان در آن نزدیک به حداکثر زمان نگهداری توصیه شده در استانداردهای مربوط ذخیره نمود دفعات ورود وخروج سالیانه کالا درسردخانه کم میباشد.

 ۳-۲-۳- سردخانه توزیعی – در مراکز مصرف ویا نزدیک به آن قرار دارد . دفعات ورود وخروج وتنوع کالا در آن زیاد است.

 ۳-۲-۴- سردخانه ترانزیتی – در نقاط گمرکی ونقاطی که وسیله حمل و نقل تغییر میباید ساخته میشود . ورود وخروج کالا در آن معمولا ” در محصولات بزرگ صورت میگیرد . مدت نگهداری کالا در آن معمولا ” کوتاه است.

 ۳-۲-۵- سردخانه‏های اختصاصی – این سردخانه‏ها معمولا ” در جوار هتلها , رستورانها , سوپر مارکتها , بیمارستانها وسایر مراکز کم مصرف ساخته میشود . ظرفیت این نوع سردخانه خاص نگهداری در این نوع سردخانه‏ها مشمول مقررات این استاندارد نمیباشد . لکن ملزم به رعایت مقررات خاص مراجع قانونی کشور در مورد حفظ بهداشت ونگهداری مواد غذایی میباشد.

ساختمان سردخانه

 ۳-۱-  موقعیت محل سردخانه

 ۴-۱-۱- امکان داشتن جاده یا راه ارتباطی مناسب با نوع سردخانه ودسترسی به آب وبرق وتلفن وغیره ۴-۱-۲- مناسب بودن محلاز نقطه نظر عدم مزاحمت جانوران وحشرات موذی ومیکروبهای آلوده

 ۴-۱-۳- مناسب بودن محل از لحاظ قرار نگرفتن در سیل

 ۴-۱-۴- سردخانه با توجه به جهت وزش بادهای محلی از مراکز وواحدهائی که بنحوی موجب آلودگی هوا ومحیط میشوند میبایستی کافی داشته باشد .

 ۴-۱-۵- حتی الامکان سعی شود که در محل ساختمان سردخانه سطح سفره آب زیرزمینی پائین باشد .

 ۴-۲- طرح معماری – پس از انتخاب محل سردخانه باتوجه به مندرجات بند ۴-۱- ساخت زمین سردخانه بر اساس ظرفیت مورد نظر ورعایت نکات زیر تعیین میگردد .

 ۴-۲-۱- در تعیین سطح زمین مورد نیاز برای سردخانه با توجه به ظرفیت ونوع سرد خانه میبایستی علاوه بر سطح زیر بنای قسمتهای سردخانه زمین کافی برای بارگیری وتخلیه ومانوروسایل نقلیه در نظر گرفته شود ضمنا ” با توجه به امکانات خدماتی محل ونوع سردخانه پارکینگ وساختمانهای جنبی از قبیل نگهبانی , توالت عمومی , دفتر و همچنین محل مسکونی برای کارکنان سردخانه ومحل باسکول ومحوطه جهت فضای سبز وغیره پیش بینی گردد .

 ۴-۲-۲- استقرار وتوزیع زمین بنحویست که تسهیلات زیر در آن فراهم میگردد.

تاسیسات و تجهیزات

 ۵-۱- تجهیزات تخلیه و بارگیری استفاده از این وسایل بستگی به حجم سردخانه , نوع کالا و چگونگی انبار کالا و جنبه‏های اقتصادی و غیره دارد .

 تجهیزات مزبور بایستی بتواند در درجه حرارت و رطوبت سردخانه کار نماید و چنانچه ازتجهیزات موتوری استفاده شود نیروی محرک آنها بایستی از نوع الکتریکی باشد تا از آلودگی محیط توسط گازهای حاصل از احتراق جلوگیری گردد .

 ۵-۲- تجهیزات تولید و توزیع سرما ـ تجهیزات تولید و توزیع سرما عبارتند از :

 کمپرسور کندانسور , برج خنک کن , مخازن محتوی مواد مبرد تبخیر کننده‏ها ( اواپراتورها ) پمپ‏ها و سایر وسایل مربوطه . تجهیزات تولید و توزیع سرما بایستی برای حداکثر بار برودتی سردخانه طرح ریزی شود .

 ۵-۲-۱- کمپرسور ـ امروز متداول‏ترین روش تولید سرما در سردخانه‏ها استفاده از کمپرسور است .

 تعداد و قدرت کمپرسورها می‏بایست با توجه به بار برودتی ناشی از استفاده از حداکثر ظرفیت سردخانه در نظر گرفته شود . درجه تنظیم ظرفیت کمپرسور باید بنحوی تعیین گردد که در بدترین شرایط بهره‏برداری بخصوص موقعی که بار برودتی بحداقل می‏رسد کمپرسورها در شرایط صحیح و اقتصادی مقرون به صرفه کار نماید . تولید و توزیع سرما در سردخانه معمولا بدو طریق صورت می‏گیرد .

 ۵-۲-۱-۱- سیستم مرکزی ـ در این سیستم کلیه و یا تعدادی از اطاقها از یک مدار ساده و یا مرکب تغذیه می‏شود . در این سیستم وجود کمپرسور یدکی بصورت نصب شده الزامی است.

بهداشت و نگهداری

 ۸-۱- توصیه می‏گردد یک حوضچه مورب بلافاصله پس از درب ورود اصلی سردخانه که باید با یک ماده ضد عفونی کننده از قبیل پرکلرین پر گردیده ساخته شود تا وسائط نقلیه مجبور به عبور از آن گردد .

 ۸-۲- در سردخانه‏های ترانزیتی و توزیعی حداقل هر ششماه یکبار و در سایر انواع سردخانه‏ها پس از هر بار تخلیه کامل هر اطاق , اطاق مزبور باید ضد عفونی و شستشو گردد .

 ۸-۳- جزو وسایل و تجهیزات مورد لزوم جهت کنترل درجه حرارت عمق کالای نگهداری شده ترمومتر سوزنی ( سونه‏دار ) در سردخانه‏هائی که دارای تونل انجماد می‏باشد پیشنهاد می‏گردد .

 ۸-۴- روش چیدن محصولات در سردخانه بایستی با توجه به استانداردهای مربوطه که قبلا تصویب شده است بوده و رعایت آن اجباریست .

 ۸-۵- مدت نگهداری و ضوابط مربوط به روشهای نگهداری مواد غذایی نیز بایستی منطبق با استانداردهای مربوطه باشد .

 ۸-۶- هر سردخانه بایستی دارای مسئول بهداشت فنی بوده که دارای تحصیلات و تخصص در رشته‏های مربوط به مواد غذایی ( صنایع غذایی ـ کشاورزی ـ تغذیه ) بوده و صلاحیت این فرد یا افراد برای احراز این سمت می‏باید مورد تائید وزارت بهداری و بهزیستی ( اداره کل نظارت بر مواد خوراکی و آشامیدنی ) باشد.

به این پست رای بدهید
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
خرید فایل
خرید فایل
وب‌سایت خرید فایل از سال 1395 شروع به فعالیت و ارائه خدمات به دانشجویان گرامی کرده است. البته فایل‌هایی که در این وب‌سایت به فروش می‌رسد، صرفاً به عنوان منبعی برای استفاده دانشجویان در تحقیق خود است و هرگونه سوءاستفاده از آنها، به عهده خود فرد می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله امنیتی *محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.