نکته: لینک خرید در پایین صفحه قرار دارد.

پایان نامه بهداشت علوم تغذیه در قرآن

فهرست مطالب این مقاله

تعداد صفحات: ۹۴ | قابل ویرایش

فهرست مطالب

عنوان                                              صفحه

کلیات………………………………….

مقدمه…………………………………. ۶

تعریف موضوع……………………………. ۶

اهمیت موضوع……………………………. ۷

پیشینه موضوع…………………………… ۸

سؤال اصلی……………………………… ۸

فرضیه…………………………………. ۸

سؤالهای فرعی…………………………… ۸

روش تحقیق……………………………… ۸

چکیده…………………………………. ۹

فصل اول……………………………….. ۱۰

معنای لغوی و اصطلاحی…………………….. ۱۱

اکل…………………………………… ۱۱

شرب…………………………………… ۱۱

طعام………………………………….. ۱۱

طیب…………………………………… ۱۲

طیبات…………………………………. ۱۲

غذا…………………………………… ۱۴

غذای حلال………………………………. ۱۴

غذای حرام……………………………… ۱۵

غذای پاک و طیب…………………………. ۱۵

فصل دوم……………………………….. ۱۷

مقدمه…………………………………. ۱۸

زمان و موقع خوردن………………………. ۱۸

بهداشت و مستحبات غذا خوردن………………. ۲۰

فصل سوم……………………………….. ۲۸

بخش الف……………………………….. ۲۹

مقدمه…………………………………. ۳۰

بخش الف: تغذیه و اثرات جسمی آن…………… ۳۱

بیان نکات اخلاقی و بهداشتی عبس/۲۴…………. ۳۲

غذا و سلامتی……………………………. ۳۴

علائم تغذیه خوب…………………………. ۳۴

تکریم انسان با غذا……………………… ۳۵

موهبت تغذیه درست……………………….. ۳۶

تغذیه و سلامتی اعصاب…………………….. ۴۱

تأثیر غذا در زیبایی انسان……………….. ۴۲

تغذیه و کنترل میل جنسی………………….. ۴۲

کم‌خوری و طول عمر……………………….. ۴۳

کم‌خوری و سلامتی…………………………. ۴۶

اثرات تربیتی روزه………………………. ۴۸

اثرات بهداشتی و درمانی روزه……………… ۴۸

اثرات پرخوری…………………………… ۵۰

ارتباط بین تغذیه و انواع بیماریها………… ۵۱

بخش ب…………………………………. ۵۳

بخش ب: غذاها و میوه های خاص (قرآنی)………. ۵۴

انجیر…………………………………. ۵۴

زیتون…………………………………. ۵۵

انگور…………………………………. ۵۶

رطب…………………………………… ۵۸

خواص غذایی و درمانی خرما………………… ۵۸

عسل…………………………………… ۵۹

شیر…………………………………… ۶۲

انار………………………………….. ۶۳

سبزی و خیار و سیر و عدس و پیاز…………… ۶۴

کدو…………………………………… ۶۶

گوشت (تازه)……………………………. ۶۷

کاهو………………………………….. ۶۸

 

فصل چهارم……………………………… ۶۹

طلب حرام (حرامخوری)…………………….. ۷۰

انواع تقسیمات مال………………………. ۷۱

خوردنیهای حلال………………………….. ۷۴

ویژگی رزق انسان………………………… ۷۶

رابطه بین طیبات و عمل صالح………………. ۸۱

ارتباط زهد با غذا………………………. ۸۳

نتیجه‌گیری……………………………… ۸۶

فهرست منابع و مآخذ……………………… ۸۷

مقدمه

سپاس ویژه خداوندی است که مخلوقات را به بهترین صورت تدبیر فرمود و زمین وآسمانها را آفرید و آب گوارا از عصاره بخارات نازل کرد و بدان وسیله دانه‌ها و گیاهان را به وجود آورد و روزیها و خوردنیها را مقدر و به وسیله خوردنیها، قوای جانداران را حفظ کرد و با اطعام بندگان با غذاهای پاکیزه به طاعات و اعمال شایسته آنان کمک کرد.

انسان دارای دو بعد است: بعد روحانی و بعد جسمانی.

همانطور که بعد روحانی او نیازمند معنویات و ارتباط با عالم معناست، جسم انسان هم برای اینکه روح او را همراهی کند نیازمند عوامل مادی است.

انسان برای اینکه شاداب و سرزنده باشد باید هم تغذیه روحی داشته باشد و هم تغذیه جسمی درست است که تغذیه از عوامل مادی است و موجب شادابی جسم انسان می‌شود ولی بعید نیست که اثرات روحی هم داشته باشد و برای همین توجه به تغذیه و نوع آن قابل بررسی است و توجهات خاص خود را می‌طلبد.

«انسان اشرف مخلوقات است» توجه به همین جمله کوتاه می‌تواند آدمی را از حیوانیت دور سازد و او را در مسیر معرفهالله قرار دهد و این امکان‌پذیر نیست مگر توجه به همه ابعاد انسان اعم از عبادی، معنوی، روحی، جسمی و … .

و در این میان توجه به «بهداشت علوم تغذیه» از ضروریات می‌باشد.

تعریف موضوع

موضوعی که در این مجموعه مورد بررسی قرار گرفته است با عنوان « بهداشت علوم تغذیه در قرآن » است که همانطور که از اسمش مشخص است به علوم تغذیه‌ای انسان و بهداشت آن با توجه به آیات مربوط به آن پرداخته است.

در تعریف علوم تغذیه همین بس که «یک سری نیازهای غریزی و جسمی است که انسان برای به دست آوردن قوای جسمی و انجام فعالیت‌های روزانه و برآوردن نیاز جسمی خود به آن رو می‌آورد» اما فقط خوردن و برآوردن نیاز مهم نیست بلکه از چه خوردن و کیفیت و کمیت آن مهم است که تحت عنوان بهداشت تغذیه بررسی می‌شود، که هم اثر جسمی خوب و هم اثر روحی خوب داشته باشد.

غذای حلال

در چندین نمونه از آیات قرآن لفظ «حلالاً طیباً» به چشم می‌خورد که این نشان می‌دهد غذای حلال، همان غذای پاک و طیبی است که خداوند به آن تأکید فرموده و از بهترین خوراکیها است و خوردن غذاهای پاکیزه و حلال باعث انجام کار نیک می‌گردد و نخوردن از غذای حلال، پیروی از شیطان است همچنانکه در چند آیه به این مورد اشاره شده است و در تقسیم‌بندی غذای حلال در قسمتی از سخنان امام صادق (ع) به سه قسم از غذاهای حلال اشاره شده است.

«قسم اول: حبوباتی مثل گندم، جو، برنج، نخود و … هر چه که غذای تن انسان است و به او نیرو دهد خوردنش حلال است.

قسم دوم: هر آنچه که از زمین برآید از اقسام همه میوه‌ها.

قسم سوم: انواع سبزیجات و گیاه و هر چه از زمین بروید و هرگونه سبزیجاتی که برای انسان سودمند هست و خوردنش حلال است و نیز گوشت حیوانات اهلی و گوشت هر حیوان اهلی که نیش و چنگال ندارد و پرنده‌ای که چینه‌دان دارد و تخم پرنده‌ای که دو سرش با هم تفاوت دارد. از شکار دریا، اقسام ماهیها که دارای پوست زبر هستند (فلس‌دار) و از نوشیدنی‌ها، اقسام نوشیدنی که موجب سُکر و مستی نشود».

غذای پاک و طیب

در قرآن کریم لفظهایی مثل «حلالاً طیباً» و «کُلوا مِنَ الطَّیِباتِ» و … آمده است که همگی بیانگر اهمیت طیبات و غذاهای بدست آمده از آنها می‌باشد اما اصل «طیب» آن است که حواس از آن لذت می‌برد و برای حواس لذت‌آور است و نفس و جان آدمی از آن لذت می‌برد و به عنوان صفت به کار می‌رود و در اکثر موارد از آن معنی حلال اراده می‌شود و به قولی لذت‌بخش.

و منظور از «طیبات» خوردنیهای لذیذ و برخی گویند «چیزهای حلال است» و نیز گویند که «منظور از طیبات چیزهایی لذیذی است که انسان به آن تمایل دارد»

با استفاده از دو آیه «سوره مائده، آیه ۴» و «سوره اعراف، آیه ۱۵۷» فهمیده می‌شود که طیبات عموماً حلال و خبائث عموماً حرامند و به نظر نگارنده قاموس قرآن مراد از طیبات «طیبات واقعی است نه آنچه میان مردم معمول است، و آنچه در شرع حرام شده به علت خبیثیت واقعی است گرچه در عرف از خبائث نیست.

فهرست منابع و مآخذ

  1. آب و بهداشت در اسلام، عباسعلی محمودی، دفتر تحقیق و نشر بهاران، ۱۳۷۰
  2. آداب و مراحل سلوک الهی، کریم محمود حقیقی، فلاح، ۱۳۷۸، چاپ سوم
  3. اصول طب روحانی، دکتر عبدالکریم بی آزار شیرازی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی ۱۳۷۸، چاپ اول
  4. اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، دکتر سید رضا پاکنژاد، کتابفروشی اسلامیه، ۱۳۴۳، چاپ اول
  5. بلوغ و سلامتی نوجوانان، دکتر احمد صبور اردوبادی، رسالت قلم، ۱۳۷۷، چاپ اول
  6. تبیین اللغات لتبیان الآیات یا فرهنگ لغات قرآن، دکتر محمد قریب، بنیاد، ۱۳۶۶، چاپ اول
  7. تغذیه و تاثیر آن در سلامت و بهداشت، عفت نوابی نژاد و انشاء عالم، امیرکبیر، آبان ۱۳۴۲
  8. تفسیر الجامع الاحکام القرآن، ابوعبدالله محمد انصاری قرطبی، دارالکتب المصریه
  9. جامع السعادات، علامه مولی مهدی نراقی، مترجم، سید جلال الدین مجتبوی، حکمت، چاپ اول

به این پست رای بدهید
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
خرید فایل
خرید فایل
وب‌سایت خرید فایل از سال 1395 شروع به فعالیت و ارائه خدمات به دانشجویان گرامی کرده است. البته فایل‌هایی که در این وب‌سایت به فروش می‌رسد، صرفاً به عنوان منبعی برای استفاده دانشجویان در تحقیق خود است و هرگونه سوءاستفاده از آنها، به عهده خود فرد می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله امنیتی *محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.