نکته: لینک خرید در پایین صفحه قرار دارد.

مقاله دلایل کمتر ظاهر شدن بانوان در مشاغل مدیریتی

فهرست مطالب این مقاله

تعداد صفحات: ۲۶ | قابل ویرایش

‌‌

مقدمه

سپاس و ستایش خدای یکتایی را سزد که جهان ، جملگی به اراده او هست گردید و به هنر بی نظیر او به زینت های بسیار آراسته گشت. نقاش زبر دست، طبیعت را بر دو زمره زن و مرد بیافرید تا در کار زار زندگی یار و غمخوار همدگر باشند و در پیمودن راه کمال مکمل یکدیگر . خانه خاموش قلب این دو را به اتش مهر و محبت میان هم روشن و نورانی ساخت و انس و الفت این دو مایه بقاء نسل و تداوم حیات گردید.

زن و مرد هر از یک گوهر افریده شدند و در نظام هستی هر دو یک مسیر را می پویند و یک مقصد را می جویند . لیک برای انکه راه پر فراز و نشیب را کاروانیان اسان تر طی کنند و امور سفر به نحوی موثرتر انجام پذیرد ، هر کدام به گونه ای بار مسئوولیت را به دوش کشیده و هر کدام وظایفی معین را عهده دار گشته اند.

دستهای مهربان افرینش نیز تن و روان این دو را به گونه ای تراشیده که در این مسیر مقدر برای انجام وظایف خود به نیکی مهیا باشند و همپا و همدل یکدیگر به سوی شاهد مقصود پیش بروند .

بر این اساس زن و مرد در عین حال که از آفرینشی یکسان برخوردارند و فضیلت و شرافت آنها در نظام هستی و نزد خداوند برابر است ، هر کدام مختصات روحی و جسمی ویژه ای نیز برای خود یافته اند که انها را برای ایفاء نقش خود در طبیعت تواناتر می سازد.

‌‌

دلایل کمتر ظاهر شدن بانوان در مشاغل مدیریتی

حضور کمتر زنان در پست های مدیریتی امری فراتر از قوانین داخلی کشورهاست و به منطق جغرافیایی یا نوع حکومتی خاص محدود نمی شود. گویا حضور کمتر زنان در مدیریت به صورت یک قانون نانوشته در جوامع گوناگون با خصوصیات فرهنگی، مذهبی و ایدئولوژیکی مختلف به چشم می خورد.

البته به صورت نمونه ای زنان را در سطوح مدیریتی عالی و حتی در عالی ترین درجات ان می توان یافت، در برخی کشورها زنان مقام سلطنت را دارا هستند. (الیزابت دوم ملکه انگلستان ، ماریتوان چهارم ملکه هلند)

در برخی دیگر به نخست وزیری می رسند ( آنجلا مرکل نخست وزیر آلمان ، مارگارت تاچر نخست وزیر انگلستان ، تانسون چیللر نخست وزیر ترکیه و بی نظیر بوتو نخست وزیر ترکیه و سیتاوهید نخست وزیر اندونزی ) و یا به عنوان وزراء دولت صندلی های کابینه را به خود اختصاص می دهند ( مادلین البرایت و کاندولیزارایس وزراء خارجه امریکا) و یا با کسب آراء عمومی بر کرسی های پارلمان و مجالس مختلف تکیه می زنند (رئیس مجلس سنای امریکا ) و بسیاری از پست های مهم و تعیین کننده در معادلات ملی و بین المللی را در سطح جهان در اختیار می گیرند.

اما با همه این تفاسیر باز هم حضور زنان در پست های مدیریتی چه به لحاظ کمی و چه به لحاط اهمیت و تاثیر گذاری در مقایسه با مردان کمتر است . حتی در جوامع غربی امروزی که با نهادینه شدن مدرنیسم در ان سعی می شود برای احراز پستها و مشاغل گوناگون تبعیض و تفاوتی میان دو جنس قائل نشوند باز هم زنان کمتر از مردان عهده دار امور مدیریتی در سطوح کلان هستند.

تفاوتهای ذهنی

نوزاد انسان به واسطه مذکر یا مونث بودن خصوصیات ذهنی ویژه ای پیدا می کند . اطلاعات ژنتیکی جنس مذکر ، اندام جنسی و هیکل مردانه و به موازات ان فرایند اموزش و اجتماعی شدن موجب می شود که نوزاد پسر به تدریج صاحب تفکر، اخلاق و روحیه مردانه شود و همین عوامل در نوزاد مونث اندیشه ، خلق و خو و رفتاری زنانه را پرورش می دهد.

با رشد و نمو بیشتر تمایز میان این دو تا به جایی می رسد که به تعبیری گویا مردان از سیاره مریخ و زنان از سیاره ونوس امده اند و به دو جهان متفاوت تعلق دارند . این ویژگی های روحی و ذهنی تاثیر انکار ناپذیری در نوع برداشت و نگرش انها نسبت به مدیریت بر جای می گذارد.

تمرکز بر روی یک هدف

یکی از خصوصیات ذهنی مردان که آنها را در مدیریت توانمند می سازد تمایل انها برای تمرکز بر روی یک هدف است . ذهن آقایان ترجیح می دهد که در یک زمان فقط راجع به یک موضوع بیندیشد و به تبع ان ایشان دوست دارند راجع به یک موضوع حرف بزنند و برای همان تلاش کنند و سایر جنبه های زندگی خود را در راستای همان موضوع تنظیم نمایند.

اگر در زندگی خانوادگی یا روابط اجتمایع انها را با موضوعی غیر از انچه پیش روی دارند مواجه سازید ذهن انها را دچار به هم ریختگی خواهید نمود . اگر قصد آزار انها را دارید این روش را به کار ببرید!

این در حالی است که زنان از فکر کردن و صحبت کردن و تلاش فقط پیرامون یک موضوع متنفرند. خانمها به ندرت می توانند تمرکز خود را روی یک موضوع بیش از چند دقیقه حفظ کنند . ذهن آنها تنوع بیشتری از ایشان طلب می کند . آنها دوست دارند همزمان راجع به چند موضوع فکر کنند ، حرف بزنند و … حتی اگر آن موضوعات به هم و به زندگی ایشان ارتباطی نداشته باشد باز پرداختن به انها بر ایشان مفرح و نشاط انگیز است.

اگر موضوع واحدی بیش از چند دقیقه آنها را به خود مشغول سازد خستگی و دلزدگی ایشان را در پی خواهد داشت و انگاه بر شکستن جو ثابت و تغییر موضوع خواهند کوشید.

بی جهت نیست که وقتی معلم مرد با جدیت تمام راجع به اهمیت موضوعی همانند کنکور دانشگاه صحبت می کند و سخنرانی او از چند دقیقه طولانی تر شده شاگرد خانم جواب او را با جمله ای امیخته به شوخی و یا با یک خمیازه می دهد!

اعتماد به نفس

تنها افرادی می توانند بر مسند مدیریت بنشینند که قابلیت های خود را باور داشته باشند و به توانایی های خود متکی باشند . اندیشیدن به مشکلات ، ارائه راه حل برای آنها تعیین اهداف ، برنامه ریزی ، نظارت ، هدایت نیروهای انسانی ، تشویق و ترغیب نیروهای فعال و توبیخ و تنبیه افارد کم کار ، پیگیری تلاش تا نهایت مقصود همه و همه نیازمند جرات و جسارت و اعتماد به نفس مناسب است.

اگر مدیر در مقابل دشواری های راه دچار یاس و نا امیدی شود مجموعه تحت نظارت او نیز روحیه خود را خواهد باخت ، یک مدیر باید همواره از عملکرد خود و مجموعه اش در برابر دیگر مسوولین دفاع کند و در عین حال که نقاط ضعف و کم کاری های احتمالی خود و مجموعه را با منطق می پذیرد باید به خود و عوامل تحت نظارتش اعتقاد راسخ داشته باشد . برای یک مدیر اعتماد به نفس از نان شب واجب تر است.

تفکر انتزاعی

از جمله دیگر عوامل ذهنی که در سنگین کردن کفه ترازو به سود مردان در مدیریت نقش دارد نوعی روش شناختی است که روان شناسان از ان به عنوان تفکر انتزعی نام می برند . تفکر انتزاعی یا تفکر مرحله به مرحله روشی است که کودکان از سنین ۸-۷ سالگی توانایی انجام ان را پیدا می کنند.

در این روش برای حل یک مساله تمام راه حل های ممکن در ذهن اورده می شود و در مقابل هر جواب حالتهای ممکن برای جواب مرحله بعد قرار داده می شود . به عنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که می خواهد از تهران به دوبی سفر کند.

برای این شخص راههای مختلفی را می توان تصور نمود . او می تواند از تهران به بندر عباس برود و سپس راهی دوبی شود. برای رفتن به بندر عباس می تواند از هواپیما ، قطار ، اتوبوس یا خودرو سواری استفاده کند و سپس از بندر عباس تا دوبی را با کشتی ، هواپیما یا لنج طی کند.

به این ترتیب در مرحله اول ۴ حالت و در مرحله دوم ۳ حالت برای او امکان پذیر است و در کل ۱۲ حالت را می توان برای او متصور شد و انگاه مزایا و مشکلات هر یک از این ۱۲ حالت را مورد بررسی قرار داد.

منابع

  1. روان شناسی پزشکی – مک هیلگارت ۱۹۹۴
  2. مقاله آزاد – دکتر نیک منش
  3. مردان مریخی زنان ونوسی – جان گری
به این پست رای بدهید
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
خرید فایل
خرید فایل
وب‌سایت خرید فایل از سال 1395 شروع به فعالیت و ارائه خدمات به دانشجویان گرامی کرده است. البته فایل‌هایی که در این وب‌سایت به فروش می‌رسد، صرفاً به عنوان منبعی برای استفاده دانشجویان در تحقیق خود است و هرگونه سوءاستفاده از آنها، به عهده خود فرد می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله امنیتی *محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.